Uitleg inzet evenementenverkeersregelaar en beroepsverkeersregelaar bij een evenement

We krijgen momenteel veel vragen over de inzet van een verkeersregelaar. In het bijzonder bestaat er onduidelijkheid over de inzet van een beroepsverkeersregelaar bij een evenement.

Evenementenverkeersregelaar

Een evenementenverkeersregelaar is een vrijwilliger die specifieke verkeersregelende taken uitvoert die beschreven staan in de post- en taakinstructie die is opgesteld door de evenementenorganisatie. 

Hiervoor dient de vrijwilliger zich aan te melden op www.verkeersregelaarsexamen.nl, de deelnemerscode te verzilveren (wordt verstrekt door de organisator) en de e-instructie te volgen. Dit laatste is een online instructie. 

Verzekering loopt via de organisator/gemeente van het evenement.

Beroepsverkeersregelaar

Een beroepsverkeersregelaar is professioneel opgeleid voor het uitvoeren van verkeersregelende taken.

De bevoegdheden zijn uitgebreider dan van een evenementenverkeersregelaar. De beroepsverkeersregelaar mag alleen werkzaamheden uitvoeren voor de werkgever op zijn/haar aanstellingspas. 

De beroepsverkeersregelaar is verzekerd via de werkgever.

Als een beroepsverkeersregelaar wordt ingehuurd om de werkzaamheden uit te voeren tijdens een evenement, dan moet de organisator een zakelijke overeenkomst met de werkgever hierover aangaan. 

Is dat niet het geval, dan kan de beroepsverkeersregelaar de e-instructie volgen als vrijwilliger en zo deelnemen aan het evenement. Hierbij is hij niet bevoegd om uitgebreidere taken uit te voeren, die hij/zij wellicht in de beroepsuitoefening wel uitvoert.